Skip to content Skip to footer

James Bond’s effect

Ένα αίνιγμα και είδωλο ανδρισμού που όλοι αγαπάμε και κανείς δεν μπορεί να αποφύγει είναι ο γνωστός Bond, James Bond. Λίγες λέξεις που προκαλούν ένα ευρύ φάσμα συναισθημάτων. Το 1953 ο Ian Fleming θέλησε να δημιουργήσει έναν σέξι ανδρικό χαρακτήρα, χωρίς συναισθήματα, απαθή και σκληρό. Δεν θα εμβαθύνω στα στοιχεία της «σκοτεινής τριάδας» αυτής της προσωπικότητας, καθώς αποδεικνύεται ότι ο ανδρισμός είναι ένας όρος ο οποίος αποτελείται από μια σειρά συμπεριφορών όπου πολιτισμικά μεταφράζεται με πολλούς τρόπους το τι σημαίνει να είσαι άνδρας. Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι το 81% των ανδρών τον θεωρούν θετικό πρότυπο, άποψη που τη συμμερίζεται ένα αντίστοιχα μεγάλο ποσοστό γυναικών.

Τα στοιχεία του είναι ακαταμάχητα σε άνδρες και γυναίκες. Είναι ο ιδανικός χαρακτήρας χωρίς χαρακτηριστικά υπερ -ήρωα. Έχει κυρίαρχο ρόλο στις σχέσεις του χρησιμοποιώντας έντονα την οπτική επαφή. Η άψογη εμφάνιση του είναι το διαβατήριο για να ταιριάζει σε όλους τους χώρους, τα γεγονότα και τα επίπεδα και να μη δημιουργεί αντιθέσεις στην εικόνα του, σαν Άγγλος gentleman. Αναδεικνύεται το μυαλό του συγκριτικά με τη μυϊκή δύναμη, που δεν υστερεί, αλλά όχι σε υπερβολικό βαθμό. Ειλικρινής με τους άνδρες φίλους. Αποπνέει δυναμισμό, αυτοπεποίθηση και προσπαθεί να παίρνει τον έλεγχο χρησιμοποιώντας τη σωστή στάση σώματος. Δέχεται κομπλιμέντα. Είναι εύστροφος, με έξυπνο χιούμορ. Του αρέσει να προκαλεί χωρίς να γίνεται προσβλητικός. Δεν φοβάται να εκφράζεται, όντας πάντα ήρεμος και ψύχραιμος. Κινείται με αργές κινήσεις. Ο χρόνος του είναι πολύτιμος και δεν τον σπαταλά. Έχει καλούς τρόπους, με ουδέτερη αντίδραση μπροστά στις όμορφες γυναίκες, μιλά με χαμηλό τόνο φωνής ή δεν μιλά καθόλου, επωφελείται απ’ τη σιωπή. Η σιωπή είναι χαρακτηριστικό υψηλής τεστοστερόνης και προδιαθέτει ερωτισμό. Ο σεβασμός που δείχνει στην γυναίκα προϊστάμενο ‘Μ’ δημιουργεί ένα πιο απλοϊκό και ανθρώπινο σκηνικό για να προσθέτει soft touch. Εξαιρετικός στα σπορ όπως το σκι και το γκολφ.

Παρόλο που είναι ένας μοναχικός πράκτορας, γνωρίζει πότε να σταματά και να ζητά βοήθεια. Υπόσχεται ότι οι άνδρες μπορούν να καταφέρουν και να επιβιώσουν από τα πάντα με επιδεξιότητα και ψυχραιμία. Με τη βοήθεια της τεχνολογίας βγαίνει απ’ την δύσκολη θέση όταν ακολουθώντας τις αδυναμίες που έχει στις γυναίκες παγιδεύεται από επίδοξους εγκληματίες που θέλουν να υποτάξουν το παγκόσμιο πολιτικό και οικονομικό σύστημα. Αναμφισβήτητα ο χαρακτήρας αυτός έχει ασκήσει τη μεγαλύτερη επιρροή στα σύγχρονα μυθιστορήματα κατασκοπείας. Γι΄αυτό και η κάθε ταινία του, ακολουθεί την ίδια δομή, προσαρμοσμένη πάντα στα τεχνολογικά, πολιτισμικά και στιλιστικά στοιχεία της κάθε εποχής.

Αρκετές δεκαετίες τώρα αντιπροσωπεύει ένα σύμβολο ανδρισμού για όλες τις ηλικίες. Ένας ρομαντικός ιππότης. Άλλωστε τι νόημα έχει η ζωή χωρίς αγάπη;  Δεν είναι τέλειος και αυτό είναι μέρος της γοητείας του. Τον ακολουθούν φαντασιώσεις ανδρών και γυναικών καθώς έχει καθορίσει την αντίληψη μας στο πως πρέπει να είναι ένας άνδρας. Ένας συγκεκριμένος άνδρας. Στερεότυπο το οποίο αντιπροσωπεύει το ιδανικό σε σχέση με το πως ενσαρκώνει όλα αυτά τα στοιχεία θαυμασμού στο ανδρικό φύλο.

.

 

Published on Mancode