Skip to content Skip to footer

Happiness and Joy

Διανύουμε την πιο όμορφη και χαρούμενη εποχή, την άνοιξη. Ακόμη και οι άνθρωποι οι οποίοι έχουν γεννηθεί την άνοιξη, έχουν διαφορετική ποικιλία χαρακτηριστικών, καθώς θεωρείται ότι επηρεάζει από το ύψος μέχρι και την ευστροφία. Το καλοκαίρι μας περιμένει στη γωνία και η διάθεση αρχίζει να αλλάζει. Η αίσθηση της ευτυχίας και της χαράς απογειώνεται. Αποπροσανατολιζόμαστε ξεκινώντας με σύντομες δραπετεύσεις για προθέρμανση και κάνοντας όνειρα εν αναμονή των καλοκαιρινών διακοπών. Το συναίσθημα της ευτυχίας έχει αμέτρητα οφέλη για την υγεία μας, όπως μειωμένη ανταπόκριση στο στρες, μειωμένη αντίσταση στην ινσουλίνη, μειωμένη χοληστερόλη, καλύτερος ύπνος και καλύτερη εγκεφαλική λειτουργία η οποία οδηγεί σε μειωμένα επίπεδα κατάθλιψης.

 

Παρόλα αυτά, η έννοια της ευτυχίας έχει πολλά και διαφορετικά νοήματα για τον καθένα από εμάς. Αποτελείται από μια ποικιλία συναισθημάτων, τόσο θετικά όσο και αρνητικά για να υπάρχει ισορροπία. Είμαστε ευτυχισμένοι όταν υπάρχει ασφάλεια, σταθερότητα, νόημα και στόχοι στη ζωή μας. Όταν αισθανόμαστε ότι ανήκουμε σε κάποια ομάδα / οικογένεια. Όταν είμαστε ήρεμοι και σε ειρήνη με τον εσωτερικό μας εαυτό, νοιώθοντας ευγνωμοσύνη για την ίδια τη ζωή, με τα πάνω της και τα κάτω της. Η χαρά είναι εξίσου σημαντική. Θα την αποκαλούσα «ηθική υποχρέωση» στον κόσμο που ζούμε. Το άγγιγμα μας, το χαμόγελο μας, η παρουσία μας σε συνδυασμό με το μυστήριο της ανθρώπινης ζωής ορίζει τις κινήσεις μας και την επιλογή μας στην ελευθερία, την ευημερία και την αγάπη που ενσωματώνουμε μέσα μας αλλά και στους ανθρώπους που μας περιβάλλουν.

 

Ο πλανήτης μας χρειάζεται αγάπη, νοιάξιμο και εγγύτητα διαφορετικά θα έχουμε μια ενοχική αίσθηση η οποία θα μας στερεί την ευτυχία. Η ευγνωμοσύνη, η εκτίμηση, η φροντίδα και το νοιάξιμο συντελούν στην ευτυχία μας. Εάν προσπαθήσουμε να δούμε μέσα από τα μάτια των άλλων μπορεί και να έρθουμε πιο κοντά σε αυτό που αναζητάμε. Ας μην συγχέουμε όμως την παροδική αναζήτηση ευχαρίστησης με την μακροπρόθεσμη αίσθηση ευτυχίας.

 

Ο εγκέφαλος μας είναι αρκετά πρωτόγονος καθώς ενεργοποιείται ευκολότερα από τα αρνητικά γεγονότα. Για παράδειγμα, ο ουρανός έχει σύννεφα αλλά ταυτόχρονα και πουλιά που πετούν κελαηδώντας. Αυτή η δίπολη ποικιλία απαρτίζει τη ζωή μας. Οι δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίσουμε, είναι απλά ένα στάδιο των εμπειριών μας. Μετέπειτα ακολουθεί η ελπίδα, η αγάπη, η ομορφιά. Εμείς ορίζουμε το τι θα επιλέξουμε και εάν θα βουτήξουμε στο σκοτάδι ή στην ομορφιά και την αγάπη. Μέσα από τη δουλειά μου έχω δει ότι μια μικρή εκπαίδευση στην ευγνωμοσύνη, την γενναιοδωρία και την ενσυνειδητότητα μπορεί να μετατρέψει ένα συμβάν σε μια ευκαιρία για εξέλιξη. Να μας δώσει νόημα για μια διαφορετική προσέγγιση. Στο μυαλό και την καρδιά μας θα μεγαλώσει ο σπόρος που θα σπείρουμε εμείς οι ίδιοι.

 

“Wherever we go, we can be a beacon of well-being, love, and care that not only touches but uplifts those whom we encounter” by Jack Kornfield

 

Published on Mancode