Skip to content Skip to footer

Valentine’s Day

Η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου είναι παγκοσμίως γνωστή και τον συνοδεύουν πολλοί θρύλοι, με πιο χαρακτηριστικό αυτόν που αναφέρει ότι κάποια μέρα ενώ καλλιεργούσε στον κήπο του τριαντάφυλλα, άκουσε ένα ζευγάρι να μαλώνει. Εκείνος έκοψε ένα τριαντάφυλλο, βγήκε στο δρόμο πλησίασε το ζευγάρι και τους παρακάλεσε να τον ακούσουν. Τους πρόσφερε το τριαντάφυλλο, τους ευλόγησε και η αγάπη επανήλθε ανάμεσα τους, λίγο αργότερα αυτοί επέστρεψαν και ζήτησαν στον άγιο να ευλογήσει το γάμο τους. Επιπλέον κατά τη ρωμαϊκή περίοδο μεταξύ της 13ης και 15ης Φεβρουαρίου υπήρχε η γιορτή της γονιμότητας Λουπερκάλια. Επίσης, το αττικό ημερολόγιο των αρχαίων Αθηναίων από τα μέσα Ιανουαρίου μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου έδειχνε το μήνα Γαμηλιώνα, ο οποίος ήταν αφιερωμένος στον ιερό γάμο των θεών Δία και Ήρας. Ότι κι αν επιλέξουμε όμως, είναι πολλοί οι παράγοντες που θα μας οδηγήσουν σε μια όμορφη ημέρα ή το αντίθετο.

 

Ο τρόπος που συνδεόμαστε στις κοντινές μας σχέσεις (attachment style) αναπτύσσεται στη βρεφική ηλικία. Υπάρχει ο Ασφαλής τύπος δεσμού (μια υγιής ισορροπία δέσμευσης και απόστασης στις σχέσεις), ο Aποφευκτικός (απομακρύνεται από αυτούς που του δίνουν αγάπη) και ο Αγχώδης – Φοβικός (χρειάζεται μόνιμη επιβεβαίωση ότι τον αγαπάς). Συνήθως υπάρχει έλξη από συντρόφους όπου θα μας δώσουν την ευκαιρία να βιώσουμε ξανά το γνώριμο συναίσθημα. Η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου είναι λιγότερο αποδεκτή από τους αποφευκτικούς τύπους καθώς τείνουν να νοιώθουν μειωμένη ικανοποίηση για τις σχέσεις τους. Αυτό ενισχύεται από τα επίπεδα νευρωτισμού και εσωστρέφειας. Ενώ οι εξωστρεφείς τείνουν να έχουν πιο θετική στάση σε γιορτές σαν κι αυτήν. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε το στυλ προσωπικότητας και την ψυχολογία του συντρόφου μας ώστε να έχουμε προσδοκίες οι οποίες δεν θα μας απογοητεύσουν. Την εβδομάδα του Αγίου Βαλεντίνου υπάρχουν πολλοί χωρισμοί σε σχέσεις που έχουν ήδη προβλήματα λόγω των μη ρεαλιστικών προσδοκιών για αυτήν την ημέρα, όπως οι ευχετήριες κάρτες, οι σοκολάτες και τα αμέτρητα λουλούδια συνοδευόμενα από ένα ρομαντικό δείπνο.

 

Εάν πάλι είστε εκτός σχέσης (singles) και αισθάνεστε μόνοι λόγω του θρύλου γύρω από την αγάπη και της εμπορευματοποίησης της, να θυμάστε ότι δεν είστε μόνοι, ακόμη κι αν φαίνεται έτσι. Πολλοί άνθρωποι βρίσκονται στην ίδια θέση. Oι singles έχουν διαφορετικά πλεονεκτήματα στη ζωή τους. Ακολουθούν έναν πιο υγιή τρόπο ζωής καθώς γυμνάζονται περισσότερο. Έχουν μεγαλύτερο κοινωνικό δίκτυο και μπορούν να συναναστρέφονται με φίλους όποτε το επιθυμούν. Έχουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο για να κάνουν πράγματα που τους ευχαριστούν και είναι το ίδιο ή και περισσότερο χαρούμενοι συγκριτικά με αυτούς που βρίσκονται σε κάποια σχέση. Μπορεί να θεωρείται μοναξιά το να είσαι μόνος, για πολλούς όμως είναι μια ανάγκη η οποία προσφέρει χαρά. Για σήμερα βγείτε με φίλους σε ένα όμορφο εστιατόριο ανταλλάσσοντας δώρα μεταξύ σας κι ας μην υπάρχουν σύντροφοι. Δεν χρειάζεται να είστε σε σχέση για να γιορτάσετε την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Το να βρισκόμαστε κοντά σε αγαπημένους ανθρώπους είναι ευνοϊκό για την ψυχική μας ευημερία, καθώς μειώνεται το άγχος και ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες.

 

Στην περίπτωση που χωρίσατε πρόσφατα, αναλογιστείτε το τι έγινε σε αυτήν τη σχέση, χωρίς όμως να αφήσετε την υπερανάλυση να σας πάρει από κάτω. Αξίζει να μαθαίνουμε από τα λάθη μας για να μην τα επαναλάβουμε, αλλά και όταν χρειάζεται να κοιτάμε μπροστά αναλογιζόμενοι το μέλλον που επιθυμούμε και τι μπορούμε να κάνουμε για να το πετύχουμε.

Τα συναισθήματα μας είναι αποτέλεσμα του πως αντιδράμε και του πως ερμηνεύουμε τις διάφορες καταστάσεις. Μπορούμε να αλλάξουμε το πως αισθανόμαστε εάν προσπαθήσουμε να αλλάξουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε για μια κατάσταση.

 

Let Love Lead the Way… Happy Valentine’s Day To All Of You!

 

Published on Mancode